13. 8. 2010

APA - odkazování v textu

Na použitý pramen odkazujte přímo v textu. V odkazu použijete klíčové údaje zdroje (autor, rok vydání), podle kterých je pak čtenář snadno najde v závěrečném seznamu. Z odkazu buď vytvořte součást věty, nebo ho vložte do závorky poté, co je autor nebo jeho dílo zmíněno.

Jeden autor

Thompson (1990) přezkoumával výzkum o vyjednávání a zjistil, že obsahuje mnoho oborů.
Nedávná studie o účincích kofeinu na koncentraci (Smith, 1990) prováděla průzkum pouze mezi muži.
Výzkum o vyjednávání zahrnuje mnoho oborů (Thompson, 1990).

Poznámka:
Když zároveň odkazujete na více pramenů, seřaďte je podle abecedy od prvního autora. Odkazy na více děl stejného autora jsou řazeny podle roku vydání: Tento účinek byl pečlivě studován (Abbott, 1991, 1994; Kelso, 1998; Martini, 1992).

Dva až pět autorů

Beckerovy and Seigmany (1996) objevy popírají tento závěr.
Tento závěr byl později popřen (Becker & Seligman, 1996).
Medvec, Madey a Gilovich (1995) zkoumali vliv myšlenek „co by mohlo být“ na spokojenost mezi skupinou olympijských medailistů.
Výzkum mezi olympijskými medailisty ukázal, že bronzoví medailisté jsou spokojenější než stříbrní (Medvec, Madey & Gilovich, 1995; Zimm & Abbott, 1992).

Poznámka:
Používejte znak „&“ mezi jmény dvou autorů, když je odkaz vložený do závorek. Pokud jsou však jména autorů součástí věty, používejte české „a“. Pro články s více autory odkazujte jména v tom pořadí, v jakém jsou na úvodní stránce článku.

Šest a více autorů
Odkazujte pouze pomocí příjmení prvního uvedeného autora, za které napište „et al.“ a rok vydání.
Bakarat et al. (1995) se pokusil…

Poznámka:
„et al.“ je z latinského „et alii“, česky „a jiní“. Za „et“ není tečka, protože se nejedná o zkratku, zatímco „al.“ je zkratka a tudíž je ukončena tečkou.

Žádné komentáře: