10. 8. 2010

Struktura předmětu

Název předmětu: Informační systémy a zdroje
Typ předmětu: povinný
Vyučující: Richard Papík
Jana Matějková
Petr Novák
Forma a rozsah výuky: přednáška/seminář LS 1p + 1s
Způsob zakončení: zkouška
Počet kreditů: 3

Další požadavky na studenta:

Podmínky pro zápis do předmětu: žádné

Požadavky ke zkoušce:

Během semestru je potřeba splnit

10 dílčích úkolů hodnocených každý 5 body ( 3 body za kvalitu, 2 body za včasnost)
1 rozsáhlejší práce za 20 bodů

U zkoušky

1 teoretická otázka za 15 bodů
1 praktická otázka za 15 bodů

Hodnocení:
100 - 91 bodů = 1
90 - 81 = 2
80 - 71 = 3
70 - = neprospěl

Stručná anotace předmětu: Předmět je úvodem do využívání informačních systémů a informačních zdrojů zejména tzv. vědeckých informací. Student je seznámen s principy informačního cyklu komunikace informací a je schopen samostatně využít informačních zdrojů pro zabezpečení své studijní činnosti a v budoucnu své profesní činnosti. Důraz je kladen na informační systémy a zdroje v oblasti psychologických a biomedicínských oborů, případně společensko-vědních informačních oborů.

Obsah předmětu:

1. Informační exploze. Orientace v kvantitativním růstu informací. Využití procesu stárnutí informací pro efektivní práci s informacemi. Identifikace informačních potřeb, formulace informačních požadavků.

14. října 2010
Richard Papík + Jana Matějková
Skupina A+B+C+D

2. Základní typologie dokumentů - primární, sekundární, terciární. Jejich charakteristiky a význam pro efektivní práci s informacemi.

21. října 2010
Richard Papík + JanaMatějková
Skupina A+B+C+D



3. Internet, jeho struktura a jeho služby. Důraz na kategorizaci služeb prostředí WWW. Problematika tzv. neviditelného webu. Profesionální informační systémy versus volný internet základní srovnání. Praktická základní a pokročilá vyhledávání na internetu (významné vyhledávače internetu, kategorizace internetu). Rozdělení vyhledávacích nástrojů v internetovém prostředí.

4. listopadu 2010
Petr Novák + Jana Matějková


4. Rešeršní metody. Intuitivní a analytické vyhledávání. Booleovské operátory a jejich používání při selekci informací. Vyhledávače nové generace clusterové, vizualizační výstupy.

5. Významné světové katalogy knihoven. Katalogy v ČR. Metody efektivního vyhledávání v katalozích knihoven. Vzdálený telekomunikační přístup do knihoven a jejich informačních zdrojů.

6. Významné informační portály ve světě a v ČR se zaměřením pro oborové specializace.

7. Databázová centra ve světě. Druhy bází dat a jejich charakteristika (bibliografické, faktografické, plnotextové). Praktická cvičení ve významných informační systémech světa a ČR s důrazem na společensko-vědní problematiku (např. historické vědy). Cvičení v informačních systémech významných světových center a agregátorů (např. Web of Knowledge, ProQuest, EBSCO, systémy dostupné v licencích UK).

8. Ukázky bibliometrických a informetrických online metod a jejich význam pro vědu a výzkum a pedagogický proces. Metody přesné identifikace tzv. informačního jádra.

9. Informační systémy šedé literatury a kvalifikačních prací příklady přístupu k digitálním knihovnám disertací, výzkumných zpráv, technických zpráv. Informační systémy duševního vlastnictví. Informační systémy pro podporu inovačního potenciálu a inovačního podnikání. Patentové informační systémy. Informační systémy ochranných známek. Informační systémy standardů a norem.

10. Informační služby s přidanou hodnotou jejich charakteristika, účel, praktické ukázky (př. studijně-rozborové elaboráty, činnosti tzv. competitive intelligence, informační podpora pro evidence-based medicine) Richard


Studijní literatura a studijní pomůcky:

a) povinné:

Papík, R. Vyhledávání informací. I. Umění či věda? Národní knihovna, 2001, roč. 12., č. 1, s. 18-25. ISSN 0862-7487
Papík, R. Vyhledávání informací III. Dialogové služby světových databázových center. Národní knihovna, 2002, roč. 13, č. 1, s. 20-30. ISSN 0862-7487

b) doporučené:

Papík, R., Michalík, P., Michalík, P., Nováček, L. Internet - ekonomické, marketingové a finanční aplikace. Strategie vyhledávání a prezentace. Praha: Ekopress; 1998, 220 s. ISBN 80-86119-03-3

Papík, R. Bibliometrické a informetrické metody v databázových centrech : případová úloha “Skryté Markovovy modely“. In Pollák, P.; Čmejla, R. (eds.). Analýza a zpracování signálu V : semináře Katedry teorie obvodů, září 2003 – červen 2004. Praha: ČVUT, 2004, s. 168-175. ISBN 80-01-03139-X.

Papík, R. Viditelný versus neviditelný web – rešerše na internetu. In Bureš, M.; Morávek, A.; Jelínek, I. Nová generace webových technologií : informace v 21. století. Praha: 1. VOX a.s. - Nakladatelství, 2005, s. 205-236. ISBN 80-86324-46-X.


Doporučená literatura bude průběžně doporučována a předkládána studentům na principech e-learningové podpory.

Žádné komentáře: